Pillantás a Honfoglalás korába, jurta-beszélgetés

 

Beszélgetés elődeink életéről egy lovasíjásszal. A jurta rendje. Közös beszélgetés őseink hagyományairól, életmódjáról, nyelvünk eredetéről, logikájáról. A fanyereg, az íj és a sámándob bemutatása. Dobvarázs sámándobbal (csukott szemmel körben ülve megfigyelés, milyen érzések kerítik hatalmába a gyerekeket?).

 

Kirándulás a földvárhoz

 

Egy Árpád kori földvár testközelből! A csapatokra osztott gyerekek kapnak egy-egy menetlevelet, térképet és egy útbaigazító versikét, melynek alapján önállóan eljutnak a 2 km. távolságra lévő földvárhoz. (a tájékozódás nem nehéz, majdnem végig a kőszórásos út mellett vezet). Az út során megfigyeléses, növényismereti és történelmi feladatokat kell megoldaniuk a menetlevélben. A földvárhoz érve tanári magyarázat a földvárakról, a vár bejárása. Visszaúton a „vacsorához-valók” felkutatása térkép alapján. („gonosz manók” által az erdőben elrejtett élelmek megtalálása).

 

Kemencében sütés

 

Hogyan készült hajdanán a kenyér, kenyérlángos? A kemencét jól befűtjük. Közben begyúrjuk a tésztát. Kelesztés után a gyerekek formázhatnak belőle figurákat, fonhatják, alakíthatják a tésztát. Közben magyarázat: búzaszem sorsa az aratástól a malmon keresztül az asztalig. Tepsiben bevetjük a tésztát a kemencébe. Ha kisült, fokhagymás tejföllel, kechuppal, majonézes kukoricával fogyasztja el a csoport.

 

Kézművesség

 

Kákakézművesség, agyagozás (gyurmázás-szerűen, korong nélkül) és színes nemezlabda készítése. Előzetes jelzés alapján: hozott póló esetén pólóra levél lenyomatok készítése. Festés dióhéjra.

 

Kalandtúra

 

Almáskeresztúrra, háziállatok és festészet. A reggeli órákban indulás vezető segítségével egy szép idős erdőn keresztül a 4 km-re lévő faluba. Útközben ismerkedés a fontosabb fafajokkal, erdőtípusokkal. Almáskeresztúron az egyik csoport a Johe galériában fest. Egy érdekes technikát tanulnak meg: olajfestéket visznek fel A5-ös méretű lapokra, melyet radírral, kis fésűvel, ujjal terítenek szét a lapon. A foglalkozást a festőművész vezeti. A másik csoport a háziállatokkal ismerkedik. Egy bemutató-gazdaság tulajdonosa mutatja be szelíd háziállatait: kecskéket, juhokat, csacsit. Az állatokat lehet simogatni, a gazda mesél a szokásaikról, életükről, hasznukról. Ebéd helyben, Szigetvárról kiszállítva. Visszaúton a „vacsorához-valók” felkutatása térkép alapján. („gonosz manók” által az erdőben elrejtett élelmek megtalálása).