Ahol a gyerekek maradni szeretnének…

 

Erdei iskolánk célja a gyerekek környezethez való viszonyulásának pozitív megváltoztatása, magatartás-formálás. Sokat építünk a saját tevékenységre, önálló felfedezésre, élményközpontúságra. A környezeti ismeretek átadásán túl fontosnak tartjuk a környezettudatos magatartás fejlesztését. Hisszük, hogy a gyerekek viselkedésmintái alapvetően hiteles példaadással alakíthatók.

 

Gyűrűfű ideköltözött lakói nem a nagyvárosból menekültek, hanem egy más életforma kialakításának reményében költöztek az ökológiai faluba. Szeretnénk a pazarló, fogyasztói társadalom taposómalmából kilépni, és fenntartható módon élni. Átadni gyerekeinknek nemcsak a viszonylag élhető állapotban hagyott Földünket, hanem azokat az ismereteket, amelyek ezt az állapotot megőrizni képesek.

 

Ezért tartjuk fontosnak, hogy az itt pár napot eltöltő gyerekek ne csak a hagyományos erdei iskolában elsajátított természettel kapcsolatos ismeretekkel gyarapodjanak, hanem komplex képet kapjanak az őket körülvevő környezetükről. Igyekszünk egyfajta alázatot kialakítani bennük a természet iránt, s tudatosítani, hogy ne mi alakítsuk kényünk-kedvünk szerint környezetünket, hanem próbáljunk alkalmazkodni hozzá (pazarló szokások visszaszorításával, alternatív technikák alkalmazásával stb.).

 

Erdei iskolánk 2004-ben nyitotta meg kapuit. A helyszín kínálkozott erdei iskola létesítéséhez, hiszen viszonylag érintetlen, változatos élőhelyekkel rendelkező, természetvédelmi területen található, az ökológiai falu szívében.

 

2009. augusztus 29-én elnyertük a minősített erdei iskola címet.

 

Hazánk minden tájáról fogadunk osztályokat, csoportokat elsősorban május, június, szeptember és október hónapokban.

 

A résztvevő csoportok visszajelzései alapján bátran állíthatjuk, hogy munkánk kellemes élményekkel, hasznos tudással ajándékozta meg a gyerekeket, és az itt élő emberek más életmódjának megismerése mély nyomokat hagyott bennük.

 

Néhány idézet a gyerekektől

“Ez a pár nap felébresztette bennem azt az érzést, hogy az ember gépek nélkül is el tud élni királyi körülmények között.”

“Azt hiszem, ennél szebb és értelmesebb iskolát ki sem lehetne már találni, hiszen olyan örök és szép élményhez jutottunk, amely lehet, hogy egész életünkre hatással lesz. Mindig emlékezni fogunk erre az egy hétre. Lehet, hogy még 99 éves korunkban is.”

“Sok mindent megtanultam a természetről és megismertem egy új életformát, ami nagyon érdekes.”